Şirketinizi yeni kurmuş ya da büyütüyor olabilirsiniz. Belki de bir etkinlik duyurusu yapmak istiyorsunuz. İşte basın bülteni tam da bu noktada devreye girer. Basın bülteni (Basın ilanı) haber değeri taşıyan önemli bildirileri öncelikle basına bildirmek ardından da çeşitli mecralarda duyurmak için hazırlanan bir içerik türüdür.
Basın bülteni hazırlama hem görsel hem de yazılı olmak üzere birbirini tamamlayan iki farklı bölümden meydana gelir. Şüphesiz bülten içindeki en önemli kısım ise mesajınızın yer aldığı kısımdır. Bu nedenle kullanılacak bilgiler hatasız ve eksiksiz olmalı, alanında uzman, kurumsal yazı diline hâkim bir metin yazarı tarafından hazırlanmalıdır.
Basın Bülteni Nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse basın bildirisi, bir etkinliğin halka ya da hedef kitleye ulaştırılmasında etkili bir sonuç almak için hazırlanan metindir. Haber niteliği taşır. Daha doğrusu basını da işin içine dahil ederek yapılan etkinliğin, çalışmanın, lansmanın daha çok kişi tarafından duyulmasını sağlayan PR çalışmasıdır.
İstediğiniz basın bildirisini sadece uzman bir içerik yazarı aracılığıyla hazırlatabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. 4 yıllık içerik yazarlığı tecrübesi ile sizin için en doğru içerik dilini oluşturarak basın lansmanlarınızı hazırlayabilirim.
Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
Kişisel marka ya da kurum tarafından iletilen bilgiler dahilinde etkinlik, etkinlik saati ve tarihi, etkinlik amacı ve verilmek istenen mesaj bültende yer alacak şekilde hazırlanmalıdır. Merve Özkan güvencesiyle hazırlanmış basın bültenleri, PR çalışmalarını daha etkili bir şekilde oluşturmanıza yardımcıdır. Ne zaman ihtiyaç duyarsanız markam sizin için en kaliteli basın ilanlarını yazabilir.
Peki,basın bülteni ne zaman hazırlanır? Her etkinlik ve her yeni atılım için basın bildirisi hazırlanır mı? Yoksa sadece belli etkinlikler için mi basın ilanı oluşturulması gerekir?
Basın bildirisi genellikle şirketler için önemli bir etkinliği halka ve ortaklık kurulabilecek diğer şirketlere duyurmak amacıyla hazırlanır. Bu amaca uygun bir atılım yapılacağı zaman etkinliğin tarihi, yeri ve konsepti belirlenerek basına bildirilmesi sağlanır.
Burada basının ve içeriği hazırlayan kişilerin rolü ise oldukça büyüktür. Bu nedenle basın bültenleri için çalıştığınız ajansı doğru seçtiğinizden emin olmanız gerekir.
Güzel bir basın bülteni örneği oluşturmak için doğru uzmanla çalıştığınızdan emin olmanız gerekir. Marka hedefini gözeterek doğru araştırmayı yapıp etkinliğin veya duyurunun amacına uygun bir metin oluşturulması gerekir.
Basın Bülteni Nasıl Hazırlanır?
Basın lansmanları ya da bültenleri genelde kurumsal bir imajı temsil eder. Bunun için kurum ya da kişi adına olup olmaması fark etmeksizin verilmek istenen mesajın resmi bir dilde yazılması önemlidir. Markaların basın bültenleri genellikle bu yazım dili ile hazırlanır.
Basın Bildirisi Hazırlama Şablonu: Basın bildirisi hazırlanırken; en üstte logo, başlık, başlığın altında manşet niteliğindeki mesaj yer alır. Ayrıca metin kısmında ilk paragrafta genel metni özetleyen hap bilgi bulunur. Sayfanın en alt kısmında hem kurum bilgileri hem de medya organının iletişim bilgileri yer alır.
Metin içeriği etkinliğin türüne göre ve markanın vermek istediği mesaja göre değişiklik gösterir. Bazen metin tüm sayfayı doldururken bazen bir iki paragraftan oluşan bir basın bildirisi yazılabilir. İçerik farklı basın bülteni çeşitleri için farklılık gösterir niteliktedir.
Basın Bülteni Konuları
- Ürün tanıtımı,
- Firmaların aldığı kararlar (büyüme, küçülme, yeni ortaklıklar),
- Sosyal sorumluluk projesi duyurusu,
- Fuar organizasyonları duyurusu,
- Uluslararası etkinliklerin duyuruları,
- Ulusal etkinlik duyuruları,
- Alınan ödüllerin duyurusu,
- Şirket kapsamında gerçekleştirilecek yeni projelerin duyuruları, basın bülteni türleri arasında yer alır.
Basın bildirisini hazırlayacak olan kişinin kesinlikle bir PR ajansı ya da uzman içerik yazarı olduğundan emin olmalısınız.
Basın Bülteni Yazma Teknikleri
Genel olarak bir şablondan ve teknikten bahsetmek gerekirse basın bildirisi hazırlarken içeriğin bir başlığı ve alt başlığı bulunur. Alt başlık sonrasındaki ilk paragraf oldukça önemlidir. Çünkü hem dikkat çekmeli hem de fazla detay vermemelidir. Burada haber yazarken kullanılan ters piramit tekniği kullanılmalıdır.
Özetle en az bilgi ile başlayıp haberin sonuna doğru merak edilen konunun açıklanmış olduğu bir metin örgüsü kullanılmalıdır. Halkla ilişkiler basın bülteni örnekleri için genellikle bu şablonun tercih edildiği dikkat çekicilik açısından önemlidir.
Her içerikte olduğu gibi basın bildirilerinde de içeriği hazırlarken en önemli şeylerden biri konudur. Konuya sadık, doğru üslupla yazılmış bir bildiri markanın hedefleri ve vizyonu ile uyumlu olacaktır. Konuya ve marka diline sadık metinler hazırlandığında revizyona gerek kalmadan, zaman kaybetmeden yayınlatabileceğiniz basın bildirileri hazırlatabilirsiniz.
Basın Bülteni Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde dijital mecraların daha aktif kullanılması artık basın lansmanı dahil birçok içeriği online hazırlanmasına sebep olmuştur. Ancak online basın bülteni ve yazılı basın bildirisi fark etmeksizin bütün hepsinde dikkat edilmesi gereken belli özellikler bulunur.
Basın bildirisi özellikleri içinde en dikkat edilmesi gerekenlerden biri içeriğin genelden özele doğru detaylandırılmasıdır. Örneğin ilk paragraf genel bilgileri içerirken içeriğin devamında bültenin hazırlanma amacı yavaş yavaş açıklanmalıdır. Hatta içeriğin amacına geçmeden önce kısaca marka hakkında bilgi verilmesi de bülteni okuyan kişiler için aydınlatıcı nitelikte olur.
Bilgi verme aşamasında markanın ya da kurumun reklamı yapılmamalıdır. İçerik, haber diline sadık bir anlatımla yazılmalıdır. 5N 1K kuralına uygun bir metin oluşturulmalıdır. Bildirisi hazırlanacak kurum ya da marka hakkında detaylı araştırma yapılarak doğru ve net bilgiler verilmelidir. Gereksiz detaylardan kaçınılmalıdır.